dinsdag 2 februari 2016

Thaynara en mama Marie-Astrid

Thaynara en de mama van Marie-Line kwamen woensdag voor het eerst in onze klas om ons een samba liedje te leren.  Wist je dat sambaliedjes en dansjes een  typische dans is voor Brazilië?
op you tube kan je met ons meedoen.  Het hele refrein kennen wij al, en dankzij de professionals weten we ongeveer ook waarover het gaat.

 "Galinha Pintadinha Sambalelê"


De dagen daarna kwamen ze helpen om muziekinstrumentjes te maken zodat we het sambadansje ritmisch kunnen begeleiden.  Het was zo fijn met hen in de klas en 's morgens werd al hoopvol gevraagd: "komen ze vandaag terug?"
We stelden tussendoor veel vragen over hoe je bepaalde woordjes zegt of hoe je namen uitspreekt.
Douwe had met zus Frieke thuis gelezen dat ze in Brazilië op oudejaarsavond een gele onderbroek dragen.  We vroegen natuurlijk hoe dat zat.

Ze dragen in Brazilië op ouderjaarsavond witte kledij en...
- een gele onderbroek als je het komende jaar veel rijkdom zou willen
- een rode als je veel liefde wilt
- een witte voor vrede
- een roze voor veel vriendschap.

We maakten in de klas ondertussen ook al ons Braziliaanse masker, een halsketting en armbanden, want ook de jongens dragen die in Brazilië.
De mama van Marie-Line bracht een hele boel spulletjes mee onze thematafel te verrijken.  Eerst mochten we alle spulletjes uitproberen en daarna werd alles uitgestald.
We zochten thuis prenten die begonnen met de letter "B" die prenten werden in de klas besproken en juf maakte er een leuk boekje van voor in onze boekenhoek.  Lode wil graag weten wie de meeste afbeeldingen gevonden heeft.  Hij ziet het wel zitten om ze te tellen.
We kennen ook al veel Portugese woordjes en veel weetjes over Brazilië.
bijvoorbeeld:
-Wist je dat je de Atlantische oceaan moet overvliegen om in Brazilië te geraken?
- wist je dat het daar heel warm is?
- wist je dat de helft van de mensen daar arm is en heel wat kinderen  op de straat leven?
- wist je dat het het grootste land is van Zuid-Amerika?
- wist je dat het het enige land is in Amerika dat Portugees spreekt? 

Vandaag was het de laatste keer dat ze kwamen knutselen.  We maakten een mooie foto bedankingskaart voor hen dat we morgen zullen afgeven. 

Foto's volgen nog




Geen opmerkingen:

Een reactie posten