zondag 13 maart 2016

op bezoek naar de boerderij

Vrijdag gingen we op bezoek naar De Grote Linde.
Het was koud maar de zon scheen veelbelovend.  Na de afspraken van boerin Leen kregen we een rondleiding op de boerderij.  In de stal zagen we de veearts aan het werk die enkele koeien kwam inenten.  We zagen de stier, de melkkoeien en de vaarzen die voor de eerste keer zwanger zijn.  Er zaten ook enkele kalfjes in de stal.  Weet je dat de koeien daar een echte koekjesmachine hebben.  Elke koe heeft een halsketting die door de machine gescand wordt, zo kan elke koe maar één keer per dag koekjes halen.  De koeien kunnen ook zelfstandig hun haar kammen.  Er hangt daar een grote borstel wanneer de koe daar tegen staat begint de borstel over de rug van de koe rond te draaien.
We leerden het verschillende voer voor de koeien kennen en het verschil tussen hooi en stro.  De boerin legde van alles uit over de oorbellen van de koe, hun naam en nog veel meer.
Naast de stal is een ruimte waar de koeien gemolken worden en zagen we de buizen waar de melk tenslotte in de grote tank loopt.  We hadden geluk: ze kwamen de melk net ophalen om naar de fabriek te brengen.
Daarna gingen we zelf aan het werk.  Via een doorschuifsysteem mochten we volgende taken uitvoeren: met de schop de kruiwagen vullen met voer, de kalfjes voer geven of laten drinken van een speciale papfles, het voer dichter bij de koeien scheppen, de kalfjes borstelen.
In het kippenhok mochten we kijken of er eitjes lagen…en ja hoor.  Het eitje had nog warm.
Wat was dat fijn om op de boerderij te mogen helpen.
We kregen ook wat “speeltijd” van de boerin.  We mochten op de glijbaan glijden die vastzat aan de strobalen, we mochten met de go-carts rondrijden of de nepkoeien melken.  Als afsluiter van de dag kregen we nog een lekkere beker verse chocolademelk!  Dat smaakte hoor.
Dank u wel boerin Leen, tot de volgende keer.

Dank u wel aan de oma van Bo, de mama van Bo, de mama van Casper en de mama van Douwe voor het vervoer en de begeleiding op de boerderij.
Ook aan de papa van Jannes een dank u wel voor de hulp met het vervoer.

Foto's volgen nog.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten