donderdag 15 december 2016

Kerstmis

De belevenissen die we meemaakten met Zwarte Piet konden jullie in geuren en kleuren meevolgen via de filmpjes op de site van de school. Ook een stukje van het Sint/grootouderfeest staat op de site.  Hebben jullie het al gezien? Dan weet je dat het genieten was voor jong en oud.
Ondertussen is de Sint al langs geweest bij alle kinderen en is hij alweer vertrokken met zijn stoomboot om uit te rusten in Spanje.
Wij genieten in onze klas nog volop van onze nieuw gekregen auto's, ons Uno-spel, een "wie is het"-spel en het spel Bunny Hop. Dolle pret verzekerd. En ja, inderdaad soms zijn er ook eens hoog oplopende discussies over bepaald spelregels. Maar dat is juist goed, in zo'n situaties leren de kinderen belangrijke vaardigheden.

Na het vertrek van de Sint begon ook ons nieuw thema: "Kerstmis, feest van licht".  eind november kreeg ons adventshuisje een plaats in ons religieuze hoekje.  In het huisje zijn vier raampjes met een gordijntje.  In het huisje brandt een lamp.  Elke week gaat er een gordijntje open.  Er zijn nu reeds drie gordijntjes open.  Elke week schijnt er meer en meer licht naar buiten.
Begin december kwam er een dagelijks aftelsysteem in de klas.  Een lange donkere weg van voetstapjes naar het kindje in de kribbe. 25 voetstapjes.  Elke dag wordt er een kartonnen voetstapje losgemaakt en er wordt een kartonnen kaarsje in de plaats gehangen. Elke dag kunnen we tellen hoeveel keer we nog moeten slapen voor het Kerstmis is. We hebben al een lange weg met kaarsjes, het duurt nu niet lang meer, nog 10 keer slapen.
In de donkere periode maakten we reeds een lichtglaasje.  We bekleefden een potje met verschillende kleuren zijdepapier. De glitters op het randje maken het echt af. Met het theelichtje er in konden we een sfeervolle lichtviering houden in onze kring.  De kleuters vertelden voor wie ze een lichtje wilden zijn. Iedereen had respect voor elkaar.

Elke dag groeit ons kerstverhaal.  Elke dag wordt er een stukje verder verteld of een stukje gedramatiseerd. Ons stalletje staat reeds klaar onder onze kerstboom. We kijken uit naar het kerstfeest! maar morgen is het ook al zo'n fijne dag waar we naar uit kijken.  De kerstmarkt op school! Morgen kan iedereen zijn gemaakte sneeuwman komen kopen.  We hebben er heel lang aan gewerkt, maar ze zijn gelukkig tijdig klaar geraakt. En het resultaat mag er echt wel zijn, we zijn heel trots op onze werkjes, dat zie je meteen aan de gezichtjes van de kinderen.
Vergeet morgen je stevige tas niet mee te brengen!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten